İflas erteleme konkordato nedir?

Konkordato: Vadesi gelen borçlarını ödeyemeyen ve ya vadesi gelecek borçlarını ödeyememe riski ve tehlikesi altında bulunan borçlunun bir ödeme projesi vererek iflas ve haciz takiplerinden korunmak suretiyle bu proje dâhilin de borçlarını indirimli ve ya vadeli zamana bağlı olarak ödemek sureti ile borçlarını tasfiye etmesini sağlayan cebri icra kurumudur. Borçlu borçlarının en az yarısını ödemeyi taahhüt etmelidir. Borçlu, konkordato süreci boyunca malları üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir. Her şey konkordato komiserinin denetimindedir. Aynı zaman da Mallarını rehnetmek, Gayri menkullerini satmak ve gayri menkulleri üzerinde ayni hak tesis etmek, kefil olmak ve bağışta bulunmak kesinlikle yasaktır.

Konkordato süreci nasıl olur?

Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılarak başlar.

Geçici mühlet süresi

Üç aylık geçici bir mühlet verilir ve mahkeme tarafından bir komiser atanır. Bu süre zarfında icra olabilir ama haciz yoktur. Şirket rutin işleyişine devam eder.

Tetkik Merci bilirkişinin yapacağı inceleme sonucunda;- Borçlunun konkordato süresi verilmesi için gereken şartları taşımadığı sonucuna varılırsa konkordato başvurusu reddedilir.

- Borçlunun gerekli şartları taşıdığı sonucuna varılırsa, borçluya konkordato süreci tayin edilir ve komiser atanır.

- Konkordato projesini inceleyen Tetkik Merci, borçlunun teklifinin gerekli şartları taşıdığı kanısına varılırsa, borçluya iki aylık bir konkordato süresi verir.

Kesin mühlet aşaması

Bu aşama geçici mühlete ek 1 yıllık bir süreçtir ihtiyaca göre 6 ay daha uzatılabilir. Süreçle alakalı Komiser olumlu bir rapor sunar ve mahkeme de ikna olur ise kesin mühlet verilir. Alacaklılar kurulu oluşturulur. Bu kurulda en fazla alacaklı şirketlerden seçilen üyeler oy kullanır ve %51 ve ya 2/3 çoğunluk sağlanır ise şirketin konkordato olması kesinleşir.

Konkordato tasdik aşaması

Bu aşama da ise kesin mühlette çözülemeyen bir dava için 6 ay daha ek süre verilir ve toplam da 29 aya varabilen bir süreçle sonuçlana bilir.

Konkordato maliyeti ne kadar?

Konkordato komiserleri için peşin 5 aylık: 75.000 TL

Basın ilan kurumun da resmi ilan portalı: 10.500 TL

Bilirkişi için verilen ücret: 2280 TL

Bildirimler için: 1300 TL

Ticaret sicil gazetesi için ilan gideri: 550 TL

Şirketin büyüklüğü ölçüsün de artan giderler bir hayli fazla. Bunlar sadece ilk 5 ay eğer geçici mühlette çözüm bulunamaz ve kesin mühlet aşaması yaşanırsa komiser maaşı 180.000 TL olur. 

Etiketler: #konkordato , #konkordatonedir, #konkordatoişleyişi, #borçerteleme, #hacizerteleme, #geçicimühlet, #konkordatotasdikiaşaması, #kesinmühletaşaması, #konkordatomaliyeti, #bilirkişimaliyeti, #ödemeprojesi, #icratetkikmerci, #iflasanlaşması