Grip ve soğuk algınlığıyla mücadele

Geçmişten günümüze farklı anlamlar taşımasına rağmen birçoğumuzun aklında aynı anlamı barındıran iki hastalık mevcut: grip ve soğuk algınlığı. Bazı semptomlarının benzer olması bu iki hastalığın birbirine karışmasına sebep oluyor. Peki hangi hastalığa yakalandığımızı ve yakalandığımız hastalığın tedavisini nasıl ayırt etmeliyiz?

Grip, influenza adı verilen bir virüs sebebiyle oluşmaktadır. Soğuk algınlığına oranla yüksek derecede seyreden ateş mevcuttur. Gripte ateş 39 derece üzerindedir. Diğer belirtileri arasında ise yüksek ateşle başlayan titreme, burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, öksürük, kas ağrısını sayabiliriz. Ağır geçirilen gripte ise bulantı ve kusmaya rastlamak da mümkündür. Grip damlacık yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Kuluçka süresi 1-3 gündür ve yaklaşık olarak bir hafta sürmektedir. Grip hastalığında bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler risk altındadır. Bu kişilere bebek, çocuk, yaşlı bireyler ve kronik yani uzun süreli hastalığı olan bireyleri örnek gösterebiliriz.

Soğuk algınlığında ise gripteki kadar yüksek bir ateşle karşılaşılmıyor. Daha hafif seyreden belirtileri bulunmaktadır. Griple karşılaştıracak olursak boğaz ağrısı ve baş ağrısı soğuk algınlığında hafif periyotlarla gözlemlenir. Soğuk algınlığında hapşırma ve burun tıkanıklığı sık görülen semptomlardır. Halsizlik ve yorgunluktan birey nispi oranda etkilenir.

Hastalıklara önlem olarak ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Grip veya soğuk algınlığı olan kişilerle eşya paylaşımı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Kağıt mendil kullanılmalıdır. Hapşurma veya öksürme durumlarında ağız ve burun kapatılmalıdır. Beslenmeye önem verilmeli ve bağışıklık sistemini güçlendirici besin takviyesi yapılmalı. İçinde bulunulan ortamın havalandırılmış olmasına dikkat edilmeli.

Grip aşısının sadece grip için olduğu ve soğuk algınlığına faydası olmadığı unutulmamalıdır. Aşı ekim ve kasım aylarında yaptırılmalıdır. Koruyuculuğu 6- 8 ay arasındadır.

Grip ve soğuk algınlığı belirtileri farklı olan hastalıklar olmalarına rağmen tedavileri benzer şekildedir. Grip ve soğuk algınlığı bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda oluştuğu için bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Besin alımına dikkat edilmelidir. Taze sebze ve meyveler, bol C vitamini içeren besinler, et ve süt ürünleri tüketilmelidir. Portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi meyvelerde C vitamini oranı yüksektir. Bol bol sıvı alınmalıdır. Sıvı alımını artırmak grip ve soğuk algınlığında kaybedilen sıvının geri konulmasını sağlar. Sıcak besin alımı boğaz ağrısının hafiflemesini sağlar. Tuzlu su ile burnu temizlemek sekresyon (salgı)’ ların kolay atılımını sağlar. İstirahate dikkat edilmelidir. Uyku alımı yeterli olmalıdır. 

Etiketler: #grip, #terleme, #halsizlik, #soğuk, #hastalı, #üşüme, #yüksekateş