Çocuk Eğitiminde Kitapların Önemi

Kitaplar, en büyük sırdaşımız, yol göstericimiz bazen arkadaşımız ve bizi biz yapan değerlerimizin mimarıdır. Biz yetişkinler için bu kadar önem arz eden kitapların çocuk eğitiminde ki öneminden bahsedelim biraz. Çocuklar dünyanın en masum varlığıdır. Dolayısıyla hayli kırılgan ve hemen şekil olabilen bir potansiyele sahiptir. Elimizde bu kadar değerli bir hazine bulunduruyorsak ona neden sahip çıkmayalım? Peki, nasıl sahip çıkabiliriz ondan bahsedelim.

Çocukları tanımak bizim ilk ve en önemli vazifemizdir. Çocukları tanımak ise onlarla doğru iletişime geçmekle mümkündür. Fakat doğru iletişimin mümkün olabilmesi için onların dünyasını tanımak gerekir. İşte bu noktada yardımımıza çocuk eğitimi için yazılan kitaplar koşmaktadır. Şimdi herkes bu kitaplar çok yüzeysel her çocuk farklıdır diyebilir. Madem her çocuk farklı o halde sizin çocuğunuzun farkını bulmakla başlayalım mı? Belki yaşıtlarından daha farklı, daha içe kapanık veya daha girişken herkesin kendine has kişilik özellikleri olabilir. Bunları daha iyi hale getirebilmek veya günlük hayatta olumsuza meyilli kişilikleri güzele çevirebilmek mümkün. Bunun için ilk eğitim aslında anne karnında başlıyor. Fakat ben geç kaldım demeyin. Anneler çocuk eğitiminin mimarı sayılsa da babaların etkisi arka plana atılmamalıdır. Yani çocuk eğitiminde bilgilenme safhasında her iki tarafta bilinçli olmaya çaba göstermelidir. Çocuk eğitimi için doğru ebeveyn olmanın gerektirdikleri olumlu, olumsuz her yönüyle çocuğu olduğu gibi kabul etmek ve saygı duymakla başlar. Çocuk eğitiminde seçeceğiniz kitaplar ise kendinizi eksik ve yetersiz hissettiğiniz noktalardan başlamak olmalıdır. Bazen çocuğunuzu anlamadığınız size endişe veren hareketler olabilir. Unutmayın ki bunun en büyük sebebi ebeveynlerdir. Anne karnında başlayan bu süreç siz farkında olmadan bazı olumsuzlukları yanında getirmiş olabilir.

Bu yüzden size faydalı olabilecek her türlü çocuk eğitimi ve çocuklar üzerine olan kitapları edinmeli ve bilinçli bir şekilde okumayı öğrenmelisiniz. Örneğin çocuk eğitiminde hem ebeveynlere hem de çocukları şekillenmesine sebebiyet veren sayın öğretmenlerimize tavsiye edilen Forrest Carter’ın ‘KÜÇÜK AĞACIN EĞİTİMİ’ kitabını ele alalım. Bu kitapta beyaz adamların insafsızca davranışlarına maruz bırakılan Kızılderililerin için de bulunduğu durumu psikolojik ve toplumsal açıdan analizi söz konusu. Bu karışıklık içinde 5 yaşında annesiz babasız kalan minik Çeroki’nin büyük anne ve büyük babasının yanında nasıl yetiştirildiği var olan bu adaletsiz sistemde nasıl bu kadar muazzam bir çocuk yetiştirebildiğini anlatan muazzam bir eser. Size bunları anlatma sebebim aslında şu şartlar her ne olursa olsun çocukların siz istediğiniz biçimde şekil verebilirsiniz. Ki davranışçı kuramın babası sayılan John Braud Watson’ın ‘Bana bir bebek verin, ondan istediğim şeyi yaratayım’ sözü de çocuk eğitiminde ebeveynin rolünü gösteriyor. O halde çocuğu şekillendirmeden önce çocukları tanımak onların dünyasına ayak uydurabilmek ve kitapları kendinize ve çocuğunuza bir rehber edinebilmek için haydi kitap okumaya diyorum!

Geleceğimiz olan çocukları tanımak onlara ileride ‘kendini gerçekleştirme ’potansiyeline sahip bireyler olarak yetiştirmek kadar güzel ne olabilir ki? 

Etiketler: #çocuk #eğitim #kitap