Buzdolabı İcadı ve Gelişimi?

Her evin olmazsa olmazı beyaz eşyaların en büyüğü buzdolabı, ne zaman ve kim tarafında nasıl icat edildi dersiniz sizler için araştırdık ve derledik aklınızdaki soruya mutlaka cevap bulacaksınızdır.

Soğutma sistemleri icat edilmeden önce, insanlar yiyecekleri dağlardan getirilen ya da yerel olarak bulunan kar ve buz yoluyla serinletirdi. Bilinen ilk buz mahzenleri, toprağa delik açarak, saman ve ağaçla yapılmış, buz ve karla doldurulmuştu. Bu dönemde soğutma, “buz kutusu” olarak bilinen el yapımı bir makine tarafından yapıldı. Bir tahta kutu çinko ve yalıtım malzemeleri ile kaplanmıştı. Buz kutusu, bugünkü buzdolaplarından daha küçük ve daha az verimli oldu, ancak modern buzdolabının atası olarak kabul edildi. Tabi ne kadar koruma sağlasada mutlaka buz eriyordu bunun yerine daha iyileri tasarlanmak zorundaydı.

Donduruculu veya dondurucu olmayan bir buzdolabı, yiyecekleri soğutmak ve saklamak için tasarlanmış büyük bir eşyadır. Buzdolabının icadıyla ilgili önemli ilerlemelerden biri, buzdolabının 11. Yüz yılında İbn Sina tarafından icat edildi. Soğutulmuş bobin buharları yoğunlaştırmak için kullanıldı. Glasgow Üniversitesi'ndeki William Cullen, 1748 yılında ilk yapay soğutma sistemini tasarladı ve sundu. Ancak, keşfini gerçekçi amaçlar için hiç kullanmadı. 1805 yılında ABD’li mucit Oliver Evans, sıvı kullanmayan ilk soğutma makinesini tasarladı ve bunun yerine soğutmak için buhar kullandı. 1834'te Jacob Parkins, elverişli soğutma için ilk makineyi yaptı.

Et ambalajlama ve bira gibi pratik yiyecek- içecekler için kullanılan ilk buz yapma makinesi 1857'de James Harrison tarafından icat edildi. Bu sistem 1859'da Ferdinand Carre tarafından daha komplex hale getirildi. Bu yeni geliştirilen sistem soğutmak için 

sıkıştırılmış hava kullanmıyordu, bunun yerine amonyak kullandı. Daha sonra, 1876'da bir Alman mühendis olan Carl von Linden, soğutma teknolojisinin önemli bir unsuru olan gazlaştırma sistemini kurdu. İlk yaygın olarak kullanılan soğutma sistemi 1927 yılında General Electric tarafından piyasaya sürüldü. 1920'lerden itibaren Freon, önceki soğutma ünitelerinde kullanılan maddelere daha düşük bir toksisite alternatifi olarak kullanıldı ve pazarlandı.

Freon: Freon gazı kokusuz, renksiz, yanıcı olmayan, temas ettiği metalleri paslandırmayan bir gaz türüdür. DuPont'un tescilli markasıdır. Kloroflorokarbon yahut hidrokloroflorokarbon formülleriyle bilinir. Freon gazı türüne göre yaklaşık -30 derecede kaynar ve -180/-200 derecelerde donar.


Etiketler: #Buzdolabı #icatlar #WilliamCullen #JacobParkins #James Harrison