Buz Hokeyi Nedir ve Gelişimi

Ülkemizde yeni yeni filizlenmeye başlayan bir spor branşıdır. bu yazıda asıl amaç sporun geçmişini ve bilmeyenler için bilgilendirmektir.

her şeyin olduğu gibi buz hokeyinin de bir tarihi vardır. Buz hokeyi, ilk kez orta çağlarda Kuzey Avrupalılar tarafından oynanmaktaydı. Buz hokeyi 19. yüzyılda Kanadalı güverteciler tarafından bulunmuştur. tabi resmi kayıtlar biraz daha günümüze yakın ilk resmi hokey oyununun 1855'te Kingston, Ontario'da oynandığı düşünülmektedir. lakin bu maç kayıtlara geçmemiştir. Kayıtlara geçen ilk maç 1865'te bir üniversite öğrencisi olan Robertson tarafından düzenlendi. tabi oyunun ilk oynayıcıları olmasıyla oyunun temel kurallarını da kendisi belirledi. Bu kurallar gereğince takımlar dokuzar oyuncudan oluşuyor ve kare şeklinde bir pak kullanılıyordu. zamanla bu düzen düzenlenmeye başlandı. öncelikle kişi sayısında azalma olması gerektiği öne sürüldü. 9 kişinin fazla olacağı düşünen bir komite oyunun yedişer kişilik takımlarla oynanmasını öngörmüştür. yapılan analizler sonucu 1909'da ulusal hokey kurulu, oyuncu sayısının altıya indirilmesine karar verdi. NHL 1917'de başlamıştır. 2007 itibarıyla doğu-batı konferansı adlarıyla 15'lik iki ligi vardır.

1893'de ise Stanley kupası başladı. Bu kupada en iyi Kanadalı hokey takımına Lord Stanley ödülü verilmekte ve günümüzde devam etmektedir.

Buz Hokeyi, temeli şunun üzerine kuruludur. buzun üzerinde altı kişilik takımlar mücadele ederler. her bir sporcu buz üzerinde hareket sağlaya bilmek için paten giyer ve sahadaki diski(pakı) rakip kaleye göndermeye çalışır tabi paka vuruş yapması için özel yapılmış bir hokey sopası kullanır. oyun içi molalar yoktur. ve üç devreden oluşur. devreler 15 veya 20 dakika olabilir. saha boyutları 26x56 metredir.

Buz hokeyi konusunda Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya önde gelen ülkelerdir. Dünyadaki en iyi oyuncuların çoğu NHL'dendir (Ulusal Hokey Ligi). Yılın sonunda Stanley Kupası'nı kazanmaya çalışırlar. Kuzey Amerika'da kadınlar Kadınlar Ulusal Hokey Ligi ve kadınlar Batı Hokey Ligi'nde oynar. Kuzey Amerika ve Avrupa'da erkekler hokeyi kadınlar hokeyinden daha popülerdir. Olimpiyatlarda hokey hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanır.

ülkemizde gelişim göstermekte olan bir spor branşıdır. minikler, süperler ve genç erkekler olmak üzere 3 lig mevcuttur. türkiye buz hokeyi federasyonu resmi sitesine girerek lig ve ülkemizdeki buz hokeyi sporuna dair daha fazla güncel gelişmeyi takip edebilirsiniz.

Etiketler: #buzhokeyi #buz #hokey