Boccenin Kuralları

Bocce, sekiz büyük top ve bir “pallino” denilen bir küçük hedef topu ile oynanır. Takım başına dört top vardır ve iki takımın toplarının birbirinden ayrılması için toplar arasında renk veya şekil farklılıkları kullanılır.

İdeal oyun sahası ölçüleri; boy 26.50 m, genişlik 4.50 m, çevre yüksekliği 25-30 cm arasıdır. Taban yarı sentetik çeşitli malzemeler ve karışımlardan yapılmış, son derece düzgün ve pürüzsüz bir zemin şeklinde olmalıdır. Toplar 10-11 cm arasındadır. Pallino ise 4 cm dirOyun iki takımdan ve her takımda 1,2 veya 4 oyuncu türüne göre oynanır. Top sayısıyla kişi sayısı orantılı olarak dört kişilik ekipte her oyuncu bir top, iki oyunculu takımda her oyuncu ikişer ve tekli müsabakalarda her oyuncu kendine ait dört topuda atıyor. Çoklu oyuncu olan sistemlerde belirlenen sıra oyun bitene kadar sürekli döner hiç bir oyuncu iki defa üst üste atış yapamaz.

Oyun başlangıcı bir çok sporda olduğu gibi para atışıyla başlar ve para atışını kazanan sporcuya burada ya ilk atış hakkını yada top rengini seçme hakkı tanınır ve oyuncu istediğini seçer.

Oyunda amaç pallinonun en yakınına topu atmaktır. Diğer oyunculara sıra geldiğinde ise kendi topunu pallinoya daha çok yaklaştırmak veya rakibinin topunu uzaklaştırmak temel amaçtır.

Oyuna başlayan takım önce pallinoyu (belirlenen noktayı geçicek şekilde) atar ardından kendi topunu pallinoya en yakın olacak şekilde atar. ilk atış yapan takımın topu pallinoya en yakın konuma geçti sayılır sıra rakibine geçer ve rakip takım ilk atış yapan ekibin topundan daha yakına getirene kadar top atmaya devam eder ve bütün toplarını kullanır. Eğer tüm toplarını kullanıp sayıya giremediyse, sayıda olan oyuncu kalan toplarıyla sayısını artırmaya çalışır ister yaklaşarak ister rakip topları vurup uzaklaştırarak.Veya misketi de vurabilir.

Tüm topların bitmesi ile rakibinden daha yakın pallinoya atış yapanlar 1 puan alır. Pallino ile temas halinde ise bu 2 puan eğer iki takımında topu temas halinde ise 1'er puan paylaştırılır. Bocce oyununda süre yoktur 15 puana ulaşan ilk takım maçı kazanır.

Etiketler: #Pallino #Bocce #spor #kurallar