Bilgisayar ne zaman icat edildi tarihçesi?

Bilgisayar, belleği olan ve belleğinde yazılım bulundurarak bu yazılım aracılıyla karmaşık , mantıksal ve aritmatiksel işlerin kısa sürede sonuçlanmasını sağlayan donanım aygıtı diyebiliriz. Bu akıl kutularının geçmişine dönecek olursak net bir isim bulamayız farklı modellerde üretilen çok sayıda bilgisayar var bunların tarihçelerine bakalım .

"Bilgisayar" kelimesi ne zaman kullanıldı?

İşin en temelinden başlayalım bilgisayar kelimesi ilk ne zaman kullanıldı. 1613'te hesaplama veya hesaplamalar yapan bir insanı tanımlamak için kullanıldı. bilgisayar tanımı 19. yüzyılın sonuna kadar, sanayi devriminde kullanılan hesaplama makinelerine kadar aynı kaldı.

İlk mekanik bilgisayar veya otomatik hesaplama motoru kavramı

1822 yılında, Charles Babbage geliştirmeye ve kavramlaştırmaya başladı. Fark Engine, ilk otomatik bilgi işlem makinası olarak kabul edilmektedir. Fark Engine birkaç sayıyı hesaplar ve sonuçlarının kopyasını alma yeteneğine sahipti . Ada Lovelace'den Fark Motorunun geliştirilmesine yardımcı oldu . geliştirilen fark motorunu geliştirmek için notlar aldı. Ne yazık ki, finans nedeniyle, Babbage bu makinenin tam ölçekli işlevsel bir sürümünü gerçekleştiremedi.

1837’de, Charles Babbage ilk genel mekanik bilgisayar oluşturdu. Analitik Motor bir Aritmetik Mantık Birimi (ALU) , temel akış kontrolü , delikli kartları ve entegre hafızayı içeriyordu . oluşturulan bilgisayar İlk genel amaçlı konseptedir. Ne yazık ki, finansman sorunları nedeniyle, o dönem gerçekleştirilemeyen bilgisayar Charles Babbage yaşıyorken 1910’da inşa edildi. Charles Babbage küçük oğlu, bu makinenin bir kısmını tamamlamayı başardı ve temel hesaplamalar yapmayı başardı.

İlk programlanabilir bilgisayar

İlk programlana bilir bilgisayar olan Z1 alman Konrad Zuse tarafından icat edildi. 1936 ve 1938 ilk elektro-mekanik olarak kabul edildi. İkili programlanabilir bilgisayar ve işlevsel,modern ilk bilgisayar özelliği vardır.

Modern bir bilgisayarın ilk kavramları

Turing makinesi, 1936’da Alan Turing Tarafından oluşturuldu. Bilgisayar ve bilgisayarlarla ilgili teoriler için temel oldu. Makine, bir dizi mantıksal talimatları izleyerek bir kişiyi taklit eder şekilde kağıt bant üzerine semboller basan cihazdı.

İlk elektrikli programlanabilir bilgisayarAralık 1943’de ilk kez üretilen colossus, Tommy Flowers tarafından geliştirilen ilk elektrikli programlanabilir programdı. Colossus’u yapan İngiliz kod kırıcılarının amacı Alman mesajlarının şifrelerini kırıp okumaktı.

İlk dijital bilgisayar

ABC, 1937'de Profesör John Vincent Atanasoff ve Yüksek lisans yapan öğrencisi Cliff Berry tarafından geliştirmeye başladı. Gelişimi 1942'ye kadar ABC gelişimi sürecinde Iowa State College'da (şimdi Iowa State Üniversitesi) devam etti. ABC, sayısal hesaplama için 300'den fazla vakum tüpü kullanan bir elektrik bilgisayarıydı. ikili matematik ve Boolean mantığı dahil hiçbir CPU'su yoktu. 19 Ekim 1973'te ABD Federal Hakimi Earl R. Larson, J. Presper Eckert ve John Mauchly'nin ENIAC patentinin geçersiz olduğunu ve elektronik dijital bilgisayarın mucidi olarak Atanasoft’u belirledi.

ENIAC, Pennsylvania Üniversitesinde J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından icat edildi ve 1943'te inşaatına başladı ve 1946'ya kadar tamamlanmadı. 1.800 metre kare işgal etti ve 18.000 adet vakum tüpü kullanıldı. Buda neredeyse 50 ton yapar. Yargıcın verdiği karar bir çok kişi için doğru olmadığı yönünde çünkü tamamen işlevseldi. Söylenilenler doğru ENIAC daha komplex yapıda ama üretim tarihlerine bakarsanız Atanasoft 1937 de ENIAC 1943 yılında başladı ve ilk üretilen her zaman ikinciden daha basittir ama her zaman ilk üretilen icattır bence yargıç doğru bir karar verdi.

ENIAC için ise kayıt edilen ilk program diyebiliriz

EDSAC olarak bilinen ilk İngiliz bilgisayarı , ilk saklanan program elektronik bilgisayarı olarak kabul edilir. Bilgisayar ilk hesaplamasını 6 Mayıs 1949'da gerçekleştirdi ve "Baby" lakaplı ilk grafik bilgisayar oyunu olan bilgisayardı.

İlk kaydedilen program bilgisayarı

EDSAC olarak bilinen ilk İngiliz bilgisayarı, ilk kaydedilen bilgisayar olarak kabul edilir. Bilgisayar ilk hesaplamasını 6 Mayıs'ta gerçekleştirdi. 1949 ve ilk grafik bilgisayar oyununu çalıştıran bilgisayar oldu. 

Etiketler: #ilkbilgisayar #İlkprogramlanabilirbilgisayar #turingmakinesi #alanturing #EDSAC #ENIAC #Atanasoft #cliffbery #colossus #TommyFlowers #KonradZuse #Z1 #CharlesBabbage #AdaLovelace #DifferenceEngine