Bilgisayar Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 önemli Husus

Teknolojinin gelişmesi ile bilgisayarların modeli, markası, sayısı, özellikleri artı. Tabi bunca etken arasında doğru bilgisayarı nasıl bulabilirim diye bir soru çıkıyor bu yazıyı okuduğunuzda kafanızda mutlaka bir filtreleme oluşacak ve karşınıza istediğiniz bilgisayar çıkacaktır. Şimdi biraz bu 10 önemli husustan bahsedelim.

1. Ne istiyoruz ?

Bu bölüm üç aşamadan oluşuyor öncelikli olarak bütçe öncelikle kafanızda bir bütçe belirlemeniz lazım tabi bütçe belirleme alacağınız bilgisayarların özelliğine göre değişebilir ama kesinlikle bütçe birinci önceliğiniz olsun belirlediğiniz bütçe değeri ile özellik araştırması yapın ve bütçenizi olabildiğince aşmamaya çalışın

Bu bölümüm ikinci hususu dizüstü mü? Masaüstü mü? Aslında bu nasıl ikilem tabiki dizüstü diyenleriniz olacaktır. Fakat bir çok firma veya home ofis çalışan kurumlar masaüstü bilgisayarlar tercih ediyor masaüstü bilgisayarların bir avantajı “kasa toplama” diye tabir ettiğimiz bilgisayar kasasının bir çok parçasını kendiniz seçer ve istediğiniz iş için gerekli parçaları kendiniz belirlersiniz. (zor gibi görünse de bu işlem aslında basittir.)

Üçüncü olarak ne için alıyorsunuz oyun, program(mühendislik), grafik tasarımı, makale yazma, dizi film izleme vb. Kendinize bu bilgisayarı ne için aldığınızı sorun aşağıda maddeler halinde her şeyi ayrıntılı olarak atlatacağım sizler isteklerinize göre bir filtre oluşturun ve bu filtre doğrultusunda bilgisayar alımınızı gerçekleştirin.

2. İşlemci

Tabi bir bilgisayar alıyorsanız dikkat edeceğiniz en önemli nokta “bilgisayarın beyni” diye tabir edebileceğimiz işlemci kısmıdır. İşlemciyi bir insanın beyni gibi düşünürseniz eğer sizleri dilediğiniz kadar fiziksel olarak güçlü, dış görünüş olarak çekici olun beyniniz az çalışıyorsa onları kullanmakta zorlanır ve kullanmayı bilemezsiniz. İşlemcilerde aynı mantıktır. Bilgisayarınızın bütün parçaları en iyi sürümü olsalarda işlemcinin düşük seviyeli olması bilgisayarınızdan verim almanızı önemli oranda etkiler peki işlemci modelleri ve özellikleri dersek şuan hangisi bir bilgisayar için önemlidir. Tabiki de bir çoğunuzun da bildiği gibi İntel işlemci üretiminde dünyanın büyük bir bölümünde ilk sırada gelir (ülkemiz içinde geçerli) ikinci bir firma olan AMD kesinlikle kalitesiz değil AMD işlemcilerin mimarisi İntel işlemciden alınmıştır. Yani aslında büyük ölçüde AMD işlemcilerin son sürümleri İntel işlemcilerin son sürümlerinden performans olarak fazla farkı yoktur. AMD için sakın ön yargı ile yaklaşmayın kaliteli bir işlemcidir hemde uygun bir fiyattır. Sadece intel kendisine pazarda müthiş bir yer tuttuğu için (bir çok bilgisayar üretici firma ile anlaşmalı bilgisayara entegre halde üretiliyor) AMD onun yanında sönük kaldı. Son olarak işlemci tercihinde eğer bir laptop(dizüstü) alacaksanız tercihiniz intel işlemcili bir laptop ama masaüstü bir bilgisayar alacaksanız AMD işlemcisini diyebilirsiniz.

intel işlemcide hangi versiyon/ nesil kullanmalıyım?

Benden sizlere ufak bir tavsiye olsun eğer bir ürün alacaksanız veya bir program indirecekseniz (güncellenebilir bir ürün için) son sürümünü almayın daha işlemleri bitmemiştir. Bir sürü versiyon hatası alırsınız(bir çok uygulama versiyonu tanımaz), uyum hatası alırsınız(makineniz eski gelir ve kaldırmaz) ve sürekli güncellemeleri olabilir. (tabi işlemcinin altında konuştum bunu sadece intel için algılamayın bu her noktada olabilecek hata riskleridir.) bir önceki sürümü/versiyonu kullanın hem diğerine göre daha uygun fiyat hemde evrimini tamamlamıştır.

İntel'in Son sürümlü ürünleri

Celeron Model için

Intel® Celeron® G4900 Processor

Intel® Celeron® G4900T Processor

Intel® Celeron® G4920 Processor

(çıkış tarihleri: 2018 / 2.çeyreği)

Celeron modeller aslında eski ve performansı çok az yükseltilen veya yükseltilmeyen modeller sadece versiyon artımı sağlanıyor. Ne için tercih edilebilir derseniz bilgisayarda ufak çaplı evrak işleri, slayt gösterimi, internet gezmesi, video, resim bakma gibi ufak işlerde kullanılabilir. Yüksek seviyeli bir program veya gelişmiş bir oyun için yeterli özelliklere sahip değildir. eğer yukarıda belirtilenleri yapacağım diyorsanız düşük maliyetten ötürü tercih sebebiniz olabilir.

Intel Atom® Processor C3955

Intel Atom® Processor C3850

Intel Atom® Processor C3750

(çıkış tarihi: 2017/3.çeyreği)

Bu işlemciler arasında çekirdek sayısı, maks. turbo Frekansı, işlemci temel frekansı ve ön bellek gibi özelliklerde ufak farklılıklar var Atom Celeron'a göre biraz daha iyi diyebiliriz ama bunda da yüksek işlemci gerektiren programlar ve oyunlar kullanmanız zordur. Yukarıda yazan modeller Türkiye'de olmayabilir (yeni çıktığı için) zaten en yeni modelleri bile çok zayıf özellikte bu tarz işlemcileri almamanızı öneririm. “bana yeter” diyen çok kişi performanstan memnun değil bilgisayarı çok pasif kullanmak zorundasınız bu tarz bir işlemci alacaksanız ki ülkemizde daha eski versiyon ve sürümlerinin de olduğunu göz önüne alırsak performans git gide düşecektir.

Tabi daha farklı işlemcileri de mevcut intel firmasının ama bu ikisi ülkemizde yaygın olarak laptop bilgisayarlarda entegre gelen düşük seviyeli işlemciler statüsünde şimdi normal bir bilgisayar hatta “canavar” diye tarif edebileceğimiz bilgisayarlarda kullanılan işlemcilere gelelim. intel firmasının da en popüler serisi olan “Core” serisinden bahsedelim burada bir püf nokta: bir çok kişi intel firmasının i7 modelinin i3 veya i5 modelinden daha iyi olduğunu duşunur doğrudur ama sadece bu husus yeterli değildir intel core serisinde nesil sistemini uygulamıştır. Yani 4.nesil bir Core i7 8.nesil i3 işlemci performansından düşük olabilir. dikkat edilecek iki husus var birincisi nesil ikincisi model (i3, i5, i7)dir. Bu arada nesil daha önemlidir. Bir işlemci tercihi yapılacak artık bugünden itibaren 4.nesil core serisi işlemcileri tercih etmeyin çünkü corenin eski nesil ve Türkiye'de çok sayıda olan bilgisayarıdır. 2013/2014 yılında piyasaya giren bilgisayarların büyük bölümü 4.nesildir. ve artık yaşlandılar verim almanız zorlaşır ve performans düşük olur sizi etkileyen yanı ise ucuzlaması ve firmaların güzel indirimler yapması olacaktır. Bir çok programı yüklersiniz kullanırsınız ama işlemci çabuk yorulmaya başlar “kasma” diye tabir ettiğimiz bilgisayar arızası sıklıkla yaşanır. 9. Nesil işlemciler ülkemize yeni geldi diyebilir. Yüksek maliyetli can yakar Eğer oyun oynayabileceğim (tabi burada kastım 7/24 sürekli ve çok ağır oyundan kastım değil), mühendislik programlarını (Visual Studio, Matlab, Autocad, Solidworks, Catia, Siemens NX, Autodesk Alias Ailesi, adobe ürünleri, vb.) son sürümlerini dahi rahatlıkla çalıştırabileceğim en ideal ve ekonomisi normal olan seri model core 7/8 nesil i5 ve i7 (6/i7 ve 8/i3 dahil) modelleridir.

AMD için söyleyeceklerim sakın AMD kötüdür algısına sizde kapılmayın AMD aslında performans olarak intel işlemcilerinin performansından fazla farkı yoktur. Hatta bu performans eşitliğinin üstüne birde uygun maliyeti katarsanız AMD işlemcilerde tercih sebebi olurlar sadece laptoplarda büyük ölçüde intel işlemci entegre olduğu için AMD ile çalışan ve ülkemizde az sayıda laptop mevcuttur. Eğer bir “kasa toplama” işlemi yapacaksanız mutlaka AMD işlemcisine bir bakın derim. Çok daha uygun fiyatadır.

3. Ram

Ram(Random Access Memory) Ram’i bilgisayar tarifinden ziyade daha basit bir dille anlatacağım bilgisayar tasarlanırken en büyük örnek insan beynidir. İnsanlar sürekli kullandığı bir yolu,ismi, iş tekniğini çok hızlı yapar ve hatırlar değil mi? RAM’de bilgisayarda tam olarak bunu yapıyor hiç dikkat ettiniz mi? Bilgisayarda uzun süre kullanmadığınız bir programı açmaya çalıştığınızda uzun süre (bilgisayar performansına ve program boyutuna göre değişir) bekliyorsunuz bunun aksine sürekli kullandığınız bir programın kullanırken daha hızlı açılıyor. İşte bunu sağlayan RAM’dir RAM kullanıcıların performansını artırmak için geliştirilmiştir. Kullanıcının sabit diskten bir programı, resmi, videoyu, browser açması uzun sürerken RAM tutulan programlar çok daha hızlı açılır. Bu arada RAM bilgisayarın açılıp kapandığı zamanda temizlenir. Bilgisayarım kastı,dondu dediğinizde açılıp kapatılmasını sebebi RAM temizlemesidir. O zaman RAM ne için gerekli sorusunun cevabını vermiş olduk RAM ne kadar büyük olursa aynı anda O kadar Program donmadan çalışabilir. Bir bilgisayarda rahat iş yapabilmek için artık minimum 8gb (artık 8 de yetersiz kalmaya başladı.) RAM değerine ihtiyaç vardır. Püf nokta: RAM bilgisayara takılması ve çıkarılması kolay olan bir parçadır. Tedariki kolay olan RAM bilgisayar alımında öncelik olmasın RAM değerini daha sonra yetersiz kalırsa artırabilirsiniz. zaten içerisinde güçlü bir işlemci koyuyorlarsa mutlaka ona yetecek seviye RAM değeri koyarlar.

4. Sabit Disk

Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gereken En son yer burası sabit disk, bilgisayarınızın program, dosya, resim, video, belgelerin yani her şeyin saklandığı alandır peki neden başta böyle bir şey dedim dersiniz? Artık  gelişen teknoloji ile bulut dünyası arttı bir çok belgenizi bulutta saklayabilirsiniz.

Google Drive, 15 GB için sağlar.

Mega ücretsiz 50GB sağlar

pCloud ücretsiz 10GB sağlar

MediaFire 10GB sağlar

Dropbox 2GB sağlar (hepsi ücretsiz limit artımında ücret talebi olacaktır.)

Bunca bulut platformları varken sabit diskin boyutu önceliğiniz olmasın sabit Disk sisteminde artık yeni dönem gelişti verilerin güvenliği, hız kalitesi için SSD’ler(Solid State Disk) geliştirildi. Bir çok firma artık yeni bilgisayarlarında SSD sabit disklerini kullanmaya başladılar püf nokta: 125Gb SSD’yi 500Gb sabit disk’e tercih edin 256 SSD’yi 1Tb Sabit Diske Tercih Edin depolama bir şekilde sağlanır ama SSD performansını Sabit Disklerde bulamazsınız.

Bu arada SSD ve Sabit hard diskler bilgisayara kolaylıkla takıp çıkartılabilir. Öncelik olmasın düşük değerli olsada diğer özellikleri yüksek ise alın sonradan artırırsınız Disk Alanını.

5. Grafik Kartı / Ekran Kartı

Zaten ismi vazifesini belli ediyor Grafik kartları bilgisayarlarda grafik özelliğinin kullanımda faydalıdır. Yani bir oyun oynuyorsanız (çok büyük boyutlu oyunlar dahil), yüksek çözünürlükte film izlemek istiyorsanız, grafik verileri tutmak istiyorsanız ve ekran görüntüsünün (çözünürlük olarak) yüksek çözünürlüğe sahip olmasını istiyorsanız ekran kartı almalısınız ekran kartı çok düşük seviye olanlarda bilgisayar oyunları oynayamazsınız (çok küçük boyutlu oyunlar hariç) mühendislikte kullanılacak programlarda ekran kartlarının iyi olmasını ister (oyun kadar değil) ekran kartı üreticisi iki firma NVIDIA ana grafik işlemci ürünleri ailesi olan GeForce diğeri ise AMD’nin Radeon vardır.

Tabi ürünlerin tek alımında 400 ₺ - 10.000 ₺ arasında değişir. Eğer “kasa toplama” yapacaksanız dilediğinizi alabilirsiniz. Ama laptop alımında hangi serisi ve üstü tercih edilmelidir ondan bahsetmek gerekirsek; GTX 1060 , GTX 1070, GTX 1070 Ti GTX 1080, GTX 1080 Ti ve bir sonraki versiyonları bilgisayarınızda tercih edebilirsiniz. Versiyon arttıkça fiyat farkları olacaktır. (tabi bunların altındakiler çalışmaz demiyorum sadece istediğiniz sonuçları zor alırsınız) uzak durmanız gerekenler: GT 710, GT 730 ve GT 1030 ekran kartı modellerini tercih etmeyin. işlemci pazarında istediği yeri bulamasa da AMD Ekran Kartında rekabet içerisindedir AMD ekran kartları NVIDIA ile sıkı bir rekabet içerisindedir. AMD ekran kartları piyasada tekil olarak 200₺ - 10.000 ₺ arasında bulabilirsiniz. Laptoplar içerisinde şu versiyon ve üstü sizlerin işini rahatlıkla görürler; RX560, RX570, RX580, Radeon RX Vega 56, Radeon RX Vega 64 tercih edilmesi gereken ekran kartları olsun şu kart modellerinden uzak durun; R5 230, R7 240, R7 250 bu model ekran kartlarını tercih etmeyin.

6. İşletim Sistemi /Free Dos

Bilgisayarlarımızda makine ile bizlerin anlaşmasını sağlayan işletim sistemleri mevcuttur. Klavyede bastığın karakterin ekrana yazılması, ses açma tuşuna basıldığında sesin açılması, kapat dilince kapanması, mause hareketi ve benzeri bütün fonksiyonlarda bizleri donanımdan uzaklaştıran ve kolay kullanım sağlayan işletim sistemleri bilgisayarın olmazsa olmazıdır. Tabi işletim sistemi denilince aklınıza sadece Windows geliyor doğrudur fakat Windows harici Dos İşletim Sistemi, Minix İşletim Sistemi, Unix İşletim Sistemi, Linux İşletim Sistemi, SME Linux İşletim Sistemi, Pardus İşletim Sistemi, Truva İşletim Sistemi. MacOS Gibi sistemlerde mevcuttur ve hepsi aynı işi yapar bunca bilgiyi niye verdim diyebilirsiniz ama bir çok kişi “Windows bu alalım” algısında bu yanlıştır. Diğer işletim sistemleride kullanışlıdır.

Free Dos bir işletim sisteminin olmadığı bilgisayardır. Yani sizler bilgisayarı alıyorsunuz. Ama onunla haberleşebileceğiz bir işletim sistemi yok tabi bu durumda işletim sistemine vereceğiniz para cebinizde kalıyor (200₺ - 400₺ arası) benim tercih ettiğim bir sistemdir. Çünkü çok rahat dışarıdan bir işletim sistemi yüklenebilir.

7. Servis İmkanı

Bütün kurumlar ürünlerine ömür biçiyorlar bu kural bilgisayar içinde geçerlidir. Bu biçilen ömür zarfında bütün işletmeler servis imkanı sağlıyor ve bakım masraflarını almıyorlar (kullanıcı hatası olmaz ise) peki hangi bilgisayar şirketi serviste daha iyi dersiniz ?

Asus, lenovo, Dell ve Acer Servislerinin imkanı, zamanı ve tamiri gelişmiş düzeydedir. Aldığınız bir bilgisayarda oluşan sorunu (garanti dahilde ise) en iyi ve hızlı çözüme kavuşturuyorlar.

8. Anti-Virüs Programı

Ben önermiyorum. Bazı bilgisayar firmaları ve işletim sistemleri anti-virüs programları ile anlaşma sağlayarak yeni bilgisayarların içerisine 1 yıllık abonelik koyuyorlar tabi buda bilgisayarın fiyatında ufakta olsa bir fiyat artışına sebep oluyor eğer bireysel bir kullanıcıyım ve bilgisayarda girdiğim yerler hakkında bilgim var dikkatli bir kullanıcıyım diyorsanız kesinlikle anti-virüs programına ihtiyacınız yok zaten Windows işletim sisteminin Defender Güvenlik Duvarlı var o sizler için yeterlidir. Ama bir şirket bilgisayarı veya dikkatsiz bir kullanıcıysanız anti-virüs kullanabilirsiniz. Anti – virüs sistemleri kontrol edebilmesi gerektiği için çalışması lazım böylelikle sürekli çalışan bir sistem bilgisayarınızda performans kaybına sebep olur.

9. Şık Görünüm / Hafiflik

Bir bilgisayarın içi kadar dışıda güzel olmalıdır. Hafif olmasına dikkat edin taşıması kolay olacaktır böylelikle her yere yanınızda götürebilirsiniz.bu uyarım büyük oranda işe bilgisayar götüren veya okula bilgisayar götürenleri kapsıyor kesinlikle bir yerden sonra taşımak istemiyorsunuz.

10. Kesinlikle Sıfır Alın / garanti min 2 yıl

Belkide en önemli nokta burası sadece bilgisayar için geçerli değil elektronik olan her şeyde ikinci eli düşünmeyin kalitesiz olsun ama sıfır olsun zaten garanti demek bir ürünün ömrü demektir. İkinci el bir bilgisayarda o ömür azalmıştır hatta bitmiştir bilemezsiniz. Bir daha uyaracağım kesinlikle kesinlikle ikinci el almayın istedikleri kadar “iyi, güzel, hoş, tamirden yeni geldi, bakımı yeni yapıldı, zaten hiç kullanmamışlar” gibi klişe uç kağıtçı satıcılara inanmayın ona vereceğiniz paraya daha düşük özellikli ama sıfır bir bilgisayar alırsınız. Bilgisayar fiyat aralığı (800₺- 100.000₺) açıktır dilediğinizi rahatlıkla bulabilirsiniz.

Etiketler: #işlemci #AMD #Intel #celeron #düşükmaliyet #çekirdeksayısı #turboFrekansı #işlemcitemelfrekansı #önbellek #intelatom #nesil #model #kasma #kasatoplama #RAM #püfnokta #sabitdisk #donma #SSD #grafikkartı #ekrankartı #AMD #NVIDIA #GTX1060 #GTX1070 #GTX1070Ti #GTX1080 #GTX1080Ti #GT710 #GT730 #GT1030 #RX560 #RX570 #RX580 #RadeonRXVega56 #RadeonRXVega64 #R5230 #R7240 #R7250 #işletimsistemi #freedos #Servisİmkanı #antivürüs #sıfıalın #garanti