Bilardo Nedir?

Bilardo , bir dizi küçük top ve ıstaka adı verilen uzun bir çubuk ile dikdörtgen bir masa üstünde oynanan sporlardan birisidir. Masa ve masayı çevreleyen yastıklı ray, keçe gibi dar bir bezle kaplıdır. Carom veya Fransız bilardo, delikleri olmayan bir masada üç topla oynanır. Diğer oyun türlerinde ise, her biri birer köşede 4 delik, ve iki uzun kenarda birerden 2 delik olmak üzere altı delik olan masalarda oynanır.

Pek çok ülke (aralarında Fransa, İngiltere, Çin, İtalya ve İspanya) oyunun icadını ile anıldı,

ancak aslında bilardoların kaynağı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Temelde oyunun başlangıcı bir topun itilmesi modeline dayandığı için çeşitli oyunlardan geliştirildiği anlaşılabilir. Avrupa'da oyunun ilk olarak 15. yüzyılda ortaya çıktığı öngörülüyor.

Tüm bilardo oyunlarında masa, Istaka ve top temel ekipmanları gereklidir. Geleneksel ahşap bilardo masası hala kullanılıyor, ancak masalar artık diğer ağaç ve sentetik malzemelerden oluşturulmaya başlandı. masa genel olarak boyu genişliğinden iki katına eşittir. Genellikle keçe olarak anılan, dokunmuş bir yünlü bezle kaplı cilalı arduazlı bir zemine sahiptir. Sertleştirilmiş kauçuk veya sentetik kauçuktan yapılmış açılı raylar, minder olarak bilinir, masanın iç kenarını sarar. ıstaka, yaklaşık 100 ila 150 cm arasında değişen, cilalı ahşap veya sentetik malzemeden oluşan bir konik çubuktur. Topun vurulduğu ıstakanın uç tarafında, bir deri koruma ucunda sabitlenmiş bir plastik, fiber veya fildişi takviyesiyle donatılır. Bu uç toplara ve ıstakaya zarar vermeyi engellemek ve daha iyi atış yapma imkanı sağlamak için takılır. Tebeşirler ile ucundaki koruma tazelenir ve temizlenir. Eskiden fildişi veya Belçika kilinden yapılmış bilardo topları, şimdi genellikle plastik; topların çapı genellikle 5.7 ila 6 cm dir. Fakat 3 top oyununda toplar daha büyüktür.

Oyunlar artık tüm dünyada oynanmakta tabi çıkış alanları ve geliştirme yerleri her oyun türünü bazı yerlerde daha fazla oynanmaya sevkediyor. Carom fransa’da oynandığı kadar diğer Avrupa ülkeleri veya amerika bu kadar oynanmıyor. Japonya, Endonezya, Filipinler, Tayvan, Güney Kore, Orta Amerika ve Afrika'da çok sayda bilardo popüler bir spor dalıdır. İngiliz bilardo oyunu İngiltere ve eski imparatorluk ülkelerinde en popüler olanıdır. Altı büyük cep açıklığı kullanan cep bilardo ya da havuz oyunu, öncelikle Amerikan kıtalarında oynanan oyun ve son yıllarda Japonya'da oynanıyor. Snooker oyunu öncelikle İngiliz ve Amerika'da küçük bir dereceye kadar oynanır.

bilardonun ülkemizdeki en büyük isimlerinden bir semih Saygınerdir. aldığı başarıları görmek için buraya tıklayın.


Etiketler: #bilardo #semihsayginer #carom #treeball #3top