Badmintonun Kuralları

Oyunun Amacı

Badminton oyunun temel, badminton oynanan alanı file ile iki bölmek ve her sporcu bir raket ile özel yapılmış badminton topunu rakibi için ayrılmış alana düşürmeyi sağlamaktır. karşıdaki rakibin ise birinci amacı topun kendi alanına düşmeden tekrar rakibinin alanına göndermeye çalışmaktır. kim rakibi için belirlenen alana topu düşürürse bir puan alabileceği bir oyun olarak tasarlanmıştır. Müsabakanın kazananı ise en fazla 3 set sonunda (bir taraf eğer ilk 2 setide alırsa 3 set oynanmaz maç 2-0 sonuçlanır.) ve seti 21 sayıya ulaşan kazanır.

Oyuncular ve Ekipman

Badminton tekler ve çiftler olmak üzere iki farklı türde oyun yapısı vardır. Yani bir müsabakada 1-1 veya 2-2 yarışmacılar yarışır.

Her oyuncunun elinde telli bir raket kullanılmasına izin verilir(tenis raketine benzer aralarındaki fark badminton daha uzun ince, tenis daha kısa ve kalındır). Badminton topu genelde kullanılan diğer spor branşlarındaki toplar gibi daire şeklinde değildir. bunun yerinde yarım küçük bir top üzerine tüylerle kaplanmış bir model kullanılır. Badminton topu tüylü ve küçük olduğu için hafiftir yapılan atışlarda yer çekimi önemli bir etkendir. Bu yüzden doğru bir atış uygulanmalıdır.

Kort(badminton oynana özel sahanın ismi) genel standart ölçüleri genişlik olarak 6.1 metre ve uzunluk olarak 13.4 metredir. Ortadaki filenin ise yerden uzunluğu 1,55 metre ve badmintonda iki farklı oyun türü olduğu için ilk verdiğim ölçülere çift kişiler arasındaki maçlarda geçerli aynı sahada tek kişilik maçlar için uzun kenarlardan içeriye doğru 0,42 metre girilmiştir böylelikle 0,84 metre daha dar bir alanda mücadele veriyorlar.

Puanlama

raket ile topa file üzeriden başarılı bir atışla vurduktan sonra, rakibiniz, alanına düşen topu yere çarpmadan karşı tarafa gönderemez ise bir puan atış yapan tarafa yazılır. Fakat atış yapan ekip topu rakibi için belirlenen alan dışında bir yere değirirse puan rakibe verilir. Her iki ekipte mücadeleye devam ederse yani sahasına gelen topu karşı tarafa gönderirse ralli olur ve ralli spor severlerin bu oyunlarda en çok hoşlandığı durumdur.

Oyunu Kazanmak

Bir seti kazanmak için önce 21 sayısına ulaşmalısınız. Olabilir? Maç 20-20 olursa ne olur? maça uzatma sayısı eklenir ve set 22 sayıda biter bu seri böyle devam ederse 21-21 de 23 uzar 22-22 de 24 uzar ... son olarak 29-29 olmuşsa (seyircilerin en çok mutlu oldukları sahnedir J) bir mücadele, ilave sayı eklenmeyecek ve 30 olan 1 set kazanacaktır. Maçın sonucu ise en fazla 3 sette belli olacak kazan taraf ise 2 set kazanan ekip olacaktır. eğer bir takım ilk iki seti alır ise 3. Set oynanmaz ve mücadele 2-0la sonuçlanır.

Badminton Kuralları

·         Bir oyun iki (tek) veya dört (çift) oyuncu ile oynanır.

·         Resmi olarak belirlenen boyutlara uygun bir şekilde kapalı alanda oynanmalıdır. Boyutlar 13.4m ile 6,1m, ve sahanın tam ortasında 1.55m uzunluğunda bir file bulunmak zorundadır.

·         Bir puan almak için sporcu raketle rakibin alanına düşürmek zorundadır.

·         Raket topu ağa çarpar veya dışarı çıkarsa, rakibinize bir puan verilir.

·         Oyuncular, maç boyu çapraz bir başlangıç düzenindedirler. Puanlar kazandıkça, servis istasyonları bir taraftan diğerine geçer. İkinci bir atış şansı yoktur.

·         Her maç bir kura atışıyla başlar ve ilk kimin başlayacağı belirlenir.

·         Bir oyuncu, ağının herhangi bir parçasıyla veya raketle ağa temas ederse, o zaman bir hata olarak kabul edilir ve rakipleri puan alır.

·         Her oyun, oyuna bakan yüksek sandalyede bir hakem tarafından yönetilir.

·         Oyun, ilk oyundan sonra 90 saniyelik dinlenme ve ikinci oyundan sonra 5 dakikalık dinlenme periyodu olarak gelen sadece iki dinlenme periyoduna sahiptir.

·         Eğer bir sporcu sürekli faul yapmakta ve oyunun huzurunu bozmakta olursa hakem seti hatta ileriye bile giderse bu durumda oyunu bile rakibine verebilir.

Etiketler: #badminton #spor #kurallar