Alfred Nobel Kimdir?

ALFRED NOBEL(D. 21 Ekim 1833 Ö. 10 Aralık 1896)

Alfred Bernhard Nobel, 1833 doğumlu, İsveç'li kimyager, mühendis, ve herkesin tanıdığı bir buluşu olan “dinamit” mucidi bir bilim adamı. Nobel Ödülleri’nin fikir babası.

21 Ekim 1833'te varlıklı bir aileden gelen anne Andriette Ahlsell ile mühendis baba Immanuel Nobel'in Stockholm'de doğan ve dünyaya gelmeden bir süre önce, babası iflas eden, Alfred Nobel ve ailesi 1837'de Finlandiya'ya, 1842 yılında da, St. Petersburg'a taşındı.

St. Petersburg'da, bir atölye açarak büyük başarı kazanan ve Rus ordusu için silah üretmeye başlayan babası Immanuel Nobel ve bakkal dükkanı işletmeye başlayan annesi Andriette, Nobel’in özel öğretmenlerle eğitim görmesini sağladılar.Doğa bilimleri, fizik ve kimya alanlarına eğilen ve henüz onyedi yaşındayken, İsveççe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca'yı akıcı bir şekilde konuşabilen Nobel, kendisinin bir mühendis olmasını arzulayan babasının pek hoş görmemesine rağmen, İngiliz edebiyatına ve şiire de yöneldi.

Kimya mühendisliği eğitimi görmesi için babası tarafından yurtdışına gönderilen ve iki yıllık dönem içinde İsveç, Almanya, Fransa ve Amerika'ya giden Nobel, Paris'te bulunduğu süre boyunca, dönemin ünlü kimyageri, T. J. Pelouze'nin laboratuvarında çalışmalar yaptığı sırada, güçlü bir patlayıcı sıvı olan nitrogliserini keşfeden İtalyan kimyager Ascanio Sobrero ile tanıştı.

1863 yılında Stockholm Heleneborg’da, nitrogliserini kullanma yollarını araştırdığı sırada bir patlama ile laboratuvarının yıkılmasının ve küçük kardeşi Emilin hayatını kaybetmesinin ardından, yılmayarak araştırmalarına devam eden Nobel, 1864 yılında, dinamit barutunu buldu.

1866’da, Alfred Nobel, %75 oranında nitrogliserini, %25 oranında kieselguhr ile karıştırarak, kontrollü bir patlayıcı olan dinamiti icat etti. Bu buluşu, Nobel’in kısa sürede bütün Avrupa’da “dinamit kralı” olarak tanınmasına neden oldu.

Ancak patlama nedeniyle, Stockholm şehri sınırları dahilinde çalışma yapması yasaklan Alfred Nobel, çalışmalarına Malaren Gölü yakınlarındaki bir mavnada devam etmek durumunda kaldı.

1865'te iki yeni fabrika açan ve araştırmalarına devam eden Nobel, 1877'de, Balistit diye adlandırdığı yeni bir çeşit barut üretti.

1879'da, Paris yakınlarındaki Servan'da yeni bir laboratuvar kuran Nobel, buradaki çalışmaları sonucunda ve eşit miktarlarda nitrogliserinle, nitroselüloz karışımından oluşan, itici barutu buldu ve bu buluşuna, dumansız barut adını verdi.

Etiketler: #nobelödülü #kimyager #mühendis