20 TL üzerideki isim Mimar Kemalettin kimdir?

1870’te İstanbul’da doğdu. Tam adı Ahmet Kemaleddin’dir. Milli mimari akımının öncüsü kabul edilen Mimar Kemaleddin,1875’te İbrahim Ağa Mektebin de ilköğrenimini tamamladıktan sonra babasının görevi nedeniyle gittikleri Girit’te ortaöğrenimine başladı. Birkaç sene içinde yurda döndüler ve okulu İstanbul’da bitirdi. Mühendisliğe ilgi duyması nedeniyle, bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi’nin temeli kabul edilen Hendese-i Mülkiye Mektebi’ne girdi. Bu okulda okurken mühendislikten çok Sirkeci Garı’nı yapan Alman mimar Jachmund’un mimarlık derslerine özen gösterdi ve okulu bitirince Prof. Jachmund’un asistanı oldu. Bu görevi dört sene yürüten Mimar Kemaleddin, bu arada okul dışında özel bürosunu açarak ilk eserlerini tasarlamaya başladı.

1895 yılında mimarlık eğitimini ilerletmek için devlet bursuyla Berlin’e gönderildi, Charlottenburg Technische Hochschule’de iki sene mimarlık eğitimi aldı. 1900 yılında yurda dönen Kemaleddin Bey, öğretim üyeliği görevine kaldığı yerden devam etti. II.Meşrutiyet ilan edildikten sonra (1908), Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti’ni kurdu ve Evkaf Nezareti İnşaat ve Tamirat Müdürü olarak görev yaptı.Yerli Türk mimarisine yönelik incelemelerine ve kendi tasarımlarına yoğunlaştığı bu dönemde,milli mimari kavramını geliştirmeye başladı. 1909 yılında Evkaf Nezareti’nin(vakıflar birliği) başına atanan Kemalettin Bey, burada görevli olduğu senelerde önemli eski yapılarının onarımlarını, beş yeni Vakıf Han, birçok türbe ve cami yaptı.

Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti’nin kurucularındandır. “Şark Demiryolları Şirketi” adına dört tren istasyonu tasarladı. (Filibe Garı, Sofya Garı, Selanik ve Edirne Garları ) Önemli eserleri arasında Hürriyet-i Ebedi Tepesindeki Şehitler Anıtı, Bostancı, Bakırköy, Yeşilköy, Beyoğlu Kemer Hatun ve Bebek camileri, Çamlıca Kız Lisesi, Filibe ve Edirne gar binaları, Ankara’da Mimar Kemal Okulu, Gazi Eğitim Enstitüsü, Türk Ocağı binası, Devlet Demiryolları binası sayılabilir.

1925’in yaz aylarında Ankara Palas’ın yapımının tamamlanması için Kudüs’ten çağırıldı, Başkent Ankara’da başka birçok yapıya da imza atan Mimar Kemalettin, 13 Temmuz 1927 tarihinde Ankara Palas şantiyesinde kaldığı odada geçirdiği beyin kanaması sonucu 57 yaşında hayatını kaybetti. Mezarı İstanbul’da Bayezid Camii bahçesindedir.

Etiketler: #para #paranınarkasındaki #mimarkemaleddin #20tl